Trotineti su veoma opasni

  • Post category:UDARNE VESTI

Drastičan porast povreda i operacija zbog pada sa trotineta

VESTI

author image

Forbes10. jan 2024. 07:00

featured imageShutterstock/Akaberka

Nova studija utvrdila je da su hospitalizacije zbog povreda povezanih sa trotinetima bile brojnije od hospitalizacija zbog povreda na biciklima tokom 2020. godine, pri čemu je više od 50% tih slučajeva zahtevalo hirurške intervencije. Istraživanje je pokazalo gotovo trostruko povećanje hospitalizacija zbog povreda na trotinetima u periodu od 2016. do 2020. godine.

Pacijenti hospitalizovani zbog povreda povezanih sa trotinetima bili su većinom mlađi od 18 godina u poređenju s onima sa povredama od bicikala (26,7% naspram 16,4%), i češće su podvrgavani hirurškim intervencijama (55,8% naspram 48,1%).

Uprkos tome što su osobe sa povredama trotineta bile sklonije paralizi ili prelomu dugih kostiju, obe grupe su imale slične trendove u traumatičnim povredama mozga. Ukupni godišnji troškovi hospitalizacija povezanih sa biciklima i trotinetima tokom perioda studije povećali su se gotovo pet puta, sa 6,6 miliona dolara u 2016. godini na 35,5 miliona dolara u 2020.

Ipak, pravilne sigurnosne mere mogu pomoći u smanjenju povreda: 87% dece koja su doživela prelome lobanje tokom vožnje e-trotineta nije nosilo kacige, pokazalo je istraživanje iz 2022. Američka komisija za bezbednost potrošačkih proizvoda preporučuje da vozači e-trotineta uvek nose kacige.

„Stvari poput ograničenja brzine i posebnih traka za trotinete od suštinskog su značaja kako bi se minimizirao rizik od povreda vozača, vozača trotineta i pešaka“, rekao je Nam Jong Čo, vodeći autor i istraživački saradnik u Laboratorijama za ishode kardiovaskularnih bolesti na UCLA, u saopštenju.

E-trotineti se razlikuju od običnih trotineta jer su motorizovani i imaju sopstvene sisteme kočenja, čime postaju brži i pogodniji za duže vožnje, prema Apollo Scooters.

E-trotineti dostižu brzine od oko 25 kilometara na čas. Postali su popularni 2018. godine kada su kompanije za iznajmljivanje počele da ih nude u gradovima širom zemlje, izveštava Wired. Od tada je tržište poraslo na skoro 33,2 milijarde dolara u 2022. godini i predviđa se da će rasti skoro 10% godišnje između 2023. i 2030. godine, prema podacima istraživačke firme Grand View Research.

Od njihovog izlaska na tržište, nekoliko gradova širom zemlje implementiralo je regulative o e-trotinetima zbog problema sa bezbednošću i prigovorima pešaka. Njujork je u junu 2023. ukinuo zabranu e-trotineta na godinu dana zbog programa probnog korišćenja koji dozvoljava njihovu upotrebu u parkovima i stazama duž reka Hadson, Ist river, Harlem i Džamejka bej.

Vest Holivud u Kaliforniji zabranio je e-trotinete 2018. godine, iako je 2021. dozvolio dvema kompanijama za trotinete da svakodnevno ponude određenu količinu „trotineta na dan“ kao deo dvogodišnjeg pilot programa, a gradsko veće je program učinilo trajnim u oktobru 2023. godine.

Beverli Hils u Kaliforniji je uveo zabranu e-trotineta zbog priliva vozila popularnih kompanija za iznajmljivanje poput Lajma i Birda, iako grad radi na pilot programu za njihovo ponovno uvođenje.

Nakon što su motorizovani trotineti 2003. godine uklonjeni sa ulica u Honoluluu, grad je 2022. poništio ovu odluku kako bi pružio alternativne opcije prevoza. Propisi o tome gde e-trotineti mogu da se voze variraju od grada do grada. Dalas zabranjuje vožnju e-trotineta po trotoarima, stazama, trgovima ili putevima sa ograničenjem brzine od 55 kilometara na čas i više.

Većina vozača trotineta obično su mladi muškarci: između 66% i 81% učesnika identifikovali su se kao muškarci, dok je između 50% i 73% bilo mlađe od 40 godina, prema podacima Nacionalne asocijacije gradskih saobraćajnih zvaničnika.

Arijana Džonson, novinarka Forbes