Ursulu fon der Lajen i Emanuel Makron

  • Post category:sve vesti

Makron dao izjavu u Kini koja bi mogla da razbesni SAD?

Emanuel Makron rekao je u sredu po dolasku u trodnevnu posetu Pekingu da bi Kina mogla da „igra glavnu ulogu” u pronalaženju „puta ka miru” u Ukrajini.

Francuski predsednik doputovao je u Kinu kako bi obnovio dijalog sa kolegom Si Đinpingom, rekavši na početku posete da Evropa, uključujući Francusku, ne sme da se „odvaja“ od Kine na ekonomskom planu, ali imajući u vidu potencijalnu ulogu Kine kada dolazi do postizanja mira u Ukrajini.

„Kina je upravo predložila mirovni plan (…) radi se o volji da se preuzme odgovornost i da se pokuša utrti put miru“, rekao je Makron obraćajući se francuskoj zajednici u toj zemlji.

Ruska invazija na Ukrajinu, koju Peking nikada nije zvanično osudio, visoko je na listi tema o kojima će Makron razgovarati sa kineskim predsednikom u četvrtak.

Taj rat, koji sam više puta opisao kao imperijalistički i kolonijalni, prekršio je brojne principe Povelje UN koje dve članice Saveta bezbednosti, poput nas, moraju čvrsto da brane“, rekao je Makron.

Prema njegovim rečima, za Kinu i Francusku to znači da „braneći ove principe pokušavamo da zajedno pronađemo put do mira“.

„Kina, u svojim bliskim odnosima sa Rusijom, koji su poslednjih dana potvrđeni nedavnom posetom kineskog predsednika Moskvi, može da odigra veliku ulogu u rešavanju sukoba. Dijalog sa vlastima u Pekingu je stoga neophodan“, rekao je Makron.

Francuski predsednik takođe želi da se udalji od stava koji podrazumeva sukob sa Kinom, za koji su SAD poslednjih godina zagovarale prema svom azijskom rivalu, verujući da bi mogao da se završi kobno.

SAD i Kina sve više jačaju svoju vojsku, a analitičari počinju da spekulišu o scenariju koji bi mogao da se desi u slučaju kineske invazije na Tajvan. Dalje, poseta kineskog predsednika Moskvi svakako nije po volji SAD, a tu su i poznate afere sa kineskim špijunskim balonima.

„Ne želim da verujem u taj scenario“, rekao je Makron, komentarišući mogući sukob Kine i SAD.

Da bi pokazao evropsko jedinstvo, Makron je zamolio predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen da mu se pridruži u četvrtak u jednom od njegovih razgovora sa Si Đinpingom.

Sa Makronom je u Kinu stigla 50-člana delegacija, uključujući predstavnike kompanija poput Erbasa, koji pregovara o velikoj narudžbi aviona, Alstoma i nuklearnog giganta EDF.

„EU ne sme da se odvoji od Kine na ekonomskom frontu. Moramo održati realističan i ambiciozan put“, rekao je Makron, prenosi N1 info.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.