„Letnje vreme, pa onda ekstremni vremenski događaj“

Slobodan Sovilj otkrio šta nas očekuje ove jeseni: Ne krećite noću na put u narednih 36 sati, očekuju se nova ekstremna epizoda sa padavinama

Slobodan Sovilj otkrio šta nas očekuje ove jeseni: Ne krećite noću na put u narednih 36 sati, očekuju se nova ekstremna epizoda sa padavinama

Izvor: TV Nova/Probudi se

„Letnje vreme, pa onda ekstremni vremenski događaj“.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje na nevreme koje će u subotu, 23. septembra posle podne i uveče zahvatiti severne i zapadne krajeve Srbije, a tokom noći i u nedelјu se proširiti na celu zemlju uz intenziviranje padavina i lokalnu pojavu kratkotrajnih vremenskih nepogoda praćenih gradom, olujnim vetrom i velikom količinom padavina.

Gostujući u jutarnjem programu „Probudi se“ Slobodan Sovilj iz RHMZ-a otkrio je da će za 24 sata će pasti mesečne količine kiše.

 

Pročitajte još:

 

„Jedan jak ciklon se generiše u regionu zapadnog Sredozemlja i središnje Italije i donosi najpre obilne padavine celoj jadranskoj regiji, Hrvatskoj, BiH i Sloveniji. To će početi već praktično večeras i očekujemo nastavak tih obilnih padavina sutra. Za samo 24 časa pašće mesečne količine padavina, a lokalno i veće, odnosto preko stotinu litara kiše po kvadratnom metru, pogotovo u delovima Jadrana, BiH, gde je na snazi upozorenje visokog stepena“, objasnio je.

Ta oblačnost se premešta prema Srbiji i donosi nam još jednu epizodu s ekstremnim padavinama.

„U subotu popodne i uveče, ona prvo stiže do zapadnih delova naše zemlje, znači Bačka, Srem, Mačva, Podrinje. A onda u toku noći ka nedelji i u ostale krajeve. I u Srbiji će pasti količina mesečnih padavina praktično za 24 do 36 sati, odnosno od 40 do 70 mm kiše u većini mesta, a neće biti iznenađenje da lokalno padne i 100 litara ponegde“, kaže Sovilj.

Foto: RHMZ

Takođe, temperatura će pasti za više od 10 stepeni.

„S obzirom na to da ćemo u subotu imati 34, 35, 36 stepeni u većem delu zemlje, u nedelju će biti više od 10 stepeni niža temperatura, međutim taj pad temperature će biti kratkotrajan i ova epizoda koliko god bila ekstremna trajaće jedan dan i od ponedeljka ćemo imati maksimalne temperature od 25, 26, 27 stepeni“, najavljuje meteorolog.

 

Pročitajte još:

 

Dodaje da je u ovoj priči dobro „što u prošlih mesec dana nije bilo ekstremnih epizoda, bio je relativno sušniji period, tako da su reke na malo nižem nivou“, ali apeluje na građane da u narednih 36 sati ne kreću na put.